بهترین ظروف نچسب کدامند؟

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در دستور پخت غذایی خوانده یا دیده باشید که از شما می‌خواهند برای پخت آن غذا از ظروف نچسب استفاده کنید. بهترین ظروف نچسب، انواع مختلفی دارند که هر کدام کیفیت‌های نهایی متفاوتی داشته و نتیجه کار را به شکل متفاوتی تحویل می‌دهند. درباره تمام اشیا وقتی سخن از انواع به میان می‌آید همه دوست دارند بدانند بهترین نوع آن شی کدام است که البته درباره ظروف نچسب نیز صادق بوده و افراد زیادی به دنبال فهمیدن این موضوع هستند. در این مقاله همه چیز را درباره ظروف نچسب به شما توضیح می‌دهیم و بررسی می‌کنیم که بهترین جنس ظروف نچسب کدام هستند؟

به چه ظروفی نچسب گفته می‌شود؟

ظرف‌های نچسب به آن دسته از ظروف اطلاق می‌شود که هیچ بخشی از غذای درون آنها به بخش انتهایی یا کف ظرف نچسبد. ظروف باکیفیت بالای نچسب را می‌توان سال‌های طولانی بدون آسیب دیدن استفاده کرد و سالم‌ترین غذاها را طبخ کرد.

اکثر این ظروف به صورت سرویس قابلمه نچسب یا قابلمه و ماهیتابه تک تولید و به فروش می‌رسند. برای تهیه کردن این نوع ظروف از مواد مختلفی استفاده شده که همگی حاوی آلیاژهای مختلفی از فلزات نیز هستند و تقریبا نام همگی آنها را در خیابان، تلویزیون یا زندگی روزمره شنیده‌اید به همین دلیل در این مقاله به شکل مفصل‌تری درباره جزئیات آنها توضیح می‌دهیم.

سرویس آیکون با پوشش گرانیت در مقاله بهترین نوع ظروف نچسب کدامند؟ - سایت کاج تفلون

مزایای استفاده از ظروف نچسب

ظروف نچسب ویژگی‌های خاصی دارند که باعث محبوبیت آنها در میان خانم‌های خانه‌دار و آشپزهای حرفه‌ای شده است. این ویژگی‌های مختلف هم شامل ویژگی‌های مثبت هستند و هم شامل ویژگی‌های منفی به همین دلیل ظروف نچسب مزایا و معایبی دارند که در ادامه آنها را بیان می‌کنیم. مزایا و معایبی که در ادامه گفته می‌شوند را می‌توانید به عنوان نکات انتخاب قابلمه نچسب مناسب نیز در نظر بگیرید. مزایای ظروف نچسب عبارت‌اند از:

  • پخت آسان غذاها: اولین و مهم‌ترین ویژگی مثبتی که در ظروف نچسب مشاهده شده، آسان‌تر شدن فرآیند پخت غذاها و پخش حرارت اجاق گاز در این ظرف‌ها است. با این ویژگی غذا اصطلاحا ته نمی‌گیرد و تا حد بسیار زیادی نیازی نیست نگران خراب شدن غذا باشیم.
  • دوام و طول عمر طولانی‌تر: تمامی سطوح ظرف‌های نچسب مانند ظروف گرانیتی و خصوصا سطح داخلی آنها، با موادی پوشانده شده است که نمی‌گذارد غذا به آنها بچسبد؛ در نتیجه برای جدا شدن غذا از سطح ظرف نیازی به استفاده از کف‌گیر و ملاقه نیست و سطح دچار خراشیدگی نیز نمی‌شود. از این رو مدت‌زمان بسیار طولانی‌تری نسبت به مدل‌های دیگر ظروف آشپزخانه می‌توانید از این ظرف‌ها استفاده کنید. خوب است بدانید که با خرید قابلمه گرانیتی یا خرید تابه گرانیتی دیگر خیالتان بابت خاصیت نچسب‌بودن ظروف پخت‌وپز راحت خواهد بود.
  • شستشوی آسان‌تر ظروف: وقتی غذا به سطح داخلی ظروف نچسبد در نتیجه این سطوح به راحتی از مواد غذایی پاک شده و برای ازبین‌رفتن اثر چربی غذا نیز تنها مقدار کمی مایع ظرفشوئی کافی است.

معایب استفاده از ظروف نچسب

در کنار تمامی مزیت‌هایی که برای ظروف نچسب عنوان کردیم؛ اما نمی‌توانیم بگوئیم این ظروف هیچ معایبی ندارند. البته معایب این ظروف یک مسئله کلی نیست و نمی‌توان آن را به صورت جامع برای تمام انواع ظروف نچسب بیان کرد. در واقع هر نوع ظرف نچسبی با توجه به ترکیباتی که دارد یکسری معایب از خود بروز می‌دهد. بنابراین بهتر است معایب استفاده از هر نوع ظرفی را در قسمت جداگانه‌ای بیان کنیم تا بتوانیم آن را از یکدیگر تفکیک کنیم. اما معایب برخی از ظروف نچسب خصوصا اگر کیفیت بالایی نداشته باشند عبارت‌اند از:

  • محدودیت در استفاده از ابزار فلزی مثل قاشق یا کفگیر فلزی و حساسیت به خش و خش
  • کوتاه بودن طول عمر
  • خطر برای سلامتی افراد در صورت داشتن ماده شیمیایی PFOA
  • آزادسازی مواد شیمیایی حین پخت مواد غذایی
  • محدودیت در پخت‌وپز در دمای بالا

آیا ظروف نچسب همان تفلون است؟

سال‌ها پیش در سال 1938 میلادی دانشمندی به نام پلانکت در آزمایشگاه خود سعی داشت ماده‌ای تولید کند. پس از گذشت مدتی از شروع تلاش‌ها، پلانکت متوجه شد در کف کپسول فشار آزمایشگاه ماده‌ای سفید رنگ جمع شده است. با دیدن این ماده، او بلافاصله تحقیقات خود درباره این ماده جدید را شروع کرده و آن را پلی‌تترافلوئورواتیلن نام نهاد.

ثبت نهایی این پلیمر در سال 1941 به انجام رسید. نامی که این دانشمند برای ماده جدید مشخص شده بود از لحاظ تلفظ کمی سخت بود و دانشمندان سه سال بعد از ثبت نهایی آن، نام تجاری تفلون را برای این پلیمر تعیین کردند تا تلفظ آن نیز آسان باشد. تفلون به‌سرعت به ماده‌ای پرکاربرد در صنعت تبدیل شد و در اشیا مختلفی از جمله ظروف آشپزخانه مورد استفاده قرار گرفت.

یکی از ویژگی‌های تفلون، نچسب بودن آن است. به همین دلیل است که اصطلاحا به افراد نچسب نیز تفلون گفته می‌شود. در نتیجه ظروف تفلون نوعی ظروف نچسب محسوب می‌شوند اما هر ظرف نچسبی لزوما تفلون نیست! بلکه ظروفی مانند سرویس قابلمه گرانیت، سرامیک و چدن هم خاصیت نچسبی دارند. هنگام پخت ته‌چین یا غذاهای برنج داری که دوست ندارید ته‌دیگ آنها به ظرف بچسبد و خراب شود، قابلمه‌های نچسب بهترین قابلمه برای پخت برنج محسوب می‌شوند.

سرویس روژان گرانیت در مقاله بهترین نوع ظروف نچسب کدامند؟ - سایت کاج تفلون

انواع ظروف نچسب

مواد مختلفی در صنعت خاصیت نچسب بودن دارند و تقریبا از همگی آنها برای تولید ظروف نچسب استفاده می‌شود. آنچه که باعث ایجاد تنوع در ظروف نچسب شده است، چگونگی و درصد مواد ترکیب شده برای تشکیل ظروف نچسب است. در ادامه تمامی انواع ظروف نچسب را به طور کامل برای شما توضیح می‌دهیم تا آنها را بشناسید. این قسمت را می‌توانید به عنوان راهنمای خرید بهترین قابلمه نچسب مطالعه کنید.

ظروف تفلون

ظروف تفلون، جزو قدیمی‌ترین نوع ظروف نچسب موجود در بازار هستند که بسیاری از مردم با تصور سرطان‌زا بودن تمایلی به خرید آنها نشان نمی‌دهند. اما نکته قابل توجه این است که ظروف تفلون نکات خاصی برای نگهداری دارند که اگر آنها را رعایت کنید نه تنها سرطان‌زا نیستند بلکه به شدت مفید خواهند بود. استفاده از ملاقه‌های چوبی و سیلیکونی به جای ملاقه‌های فلزی، استفاده نکردن از سیم ظرفشوئی برای شستشوی آنها و… از جمله مهم‌ترین نکات خاص برای نگهداری طولانی از ظروف تفلون است. با‌این‌حال اکثر مردم به جای رعایت نکات گفته شده ترجیح می‌دهند از انواع دیگر ظروف نچسب استفاده کنند که نکات خاصی برای نگهداری نداشته باشند.

ظروف سرامیکی

قابلمه با پوشش سرامیکی در مقاله بهترین نوع ظروف نچسب کدامند؟ - سایت کاج تفلون

ظروف سرامیکی، جزو جدیدترین انواع ظروف نچسب و البته در گروه بهترین نوع ظروف نچسب در بازار و صنعت تولید ظروف آشپزخانه شناخته می‌شوند که بسیاری از خانم‌ها دوست دارند حداقل یک سرویس از این نوع در منزل خود داشته باشند. این نوع ظرف‌ها چسبندگی بسیار کمی دارند و تقریبا هیچ غذایی به آنها نمی‌چسبد در نتیجه شستشو، جابه‌جایی و نگهداری از این ظروف کار بسیار راحتی محسوب می‌شود.

مقاومت این نوع ظروف در برابر اسید، گرما، خراشیدگی، انواع لکه‌ها و مواد خوراکی نیز بالا است به همین دلیل خیلی کم پیش می‌آید که فردی از خرید ظروف سرامیکی ناراضی باشد. در کنار تمامی ویژگی‌های مثبت و مزیت‌هایی که برای این نوع ظروف بیان کردیم از ویژگی‌های منفی و معایب آنها نیز نباید غافل شویم و آنها را هم در نظر بگیریم. وزن بالا، طول عمر کمتر در برابر ظروف فلزی، مقاومت کم در برابر ضربه، قیمت بالا و… از جمله مهم‌ترین معایب ظروف سرامیکی است که باید حتما موقع خرید آنها را مدنظر داشته باشید و بیشتر از توان از این ظروف که تنوع بالایی در طرح و نقش دارند، کار نکشید.

ظروف گرانیتی

ظروف گرانیتی در واقع نوعی ظروف تفلونی با ترکیبات جدید هستند که سطح داخلی آنها شبیه گرانیت ساخته شده است. علت نام‌گذاری آنها نیز همین شباهت است و گرنه از سنگ گرانیت برای تولید آنها هیچ استفاده‌ای نشده است. ظروف گرانیتی در میان تمامی انواع ظروف نچسب، بهترین روکش‌ها را دارند و سریع‌تر و بهتر از همه آنها شستشو داده می‌شوند. حتی مقاومت آنها در برابر گرما نیز بسیار بالا است و می‌توانید مدت‌های طولانی بدون نگرانی آنها را روی حرارت بگذارید تا غذایتان جا بیفتد. حتی بعد از پخته شدن یا گرم شدن غذا نیز محتویات این ظروف تا مدت طولانی گرم می‌ماند و نیازی به گرم شدن مجدد ندارد. براساس تجربه مردم از خرید این نوع ظروف و استفاده‌های متعدد آنان، ظروف گرانیتی بهترین ظروف نچسب شناخته شده‌اند.

تابه رژیمی دو رو گرانیت در مقاله بهترین نوع ظروف نچسب کدامند؟ - سایت کاج تفلون

ظروف چدن

ظروف چدنی نیز در کنار ظروف تفلونی جزو ظروف قدیمی هستند و بسیاری از مادران و مادربزرگان که از زمان‌های گذشته آشپزی می‌کرده‌اند حتما یک نمونه از این نوع ظروف را در آشپزخانه خود دارند. علت این مسئله این بود که اکثر آنها چدن را بهترین جنس ظروف نچسب می‌دانستند. آلیاژ و ترکیب کربن، آهن و سیلیسیوم ماده‌ای به نام چدن را تولید کرده است که برای ساخت این نوع ظروف مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ظروف چدنی عمر طولانی دارند و زمان‌های زیادی می‌توانید به آشپزی با آنها ادامه بدهید اما باید حتما قبل از استفاده آنها را روغن کاری کنید. در واقع قبل از اولین استفاده از ظروف چدنی باید با استفاده از روغن‌های گیاهی مثل روغن نارگیل تمام سطح داخلی این ظروف را بپوشانید. در این حالت روغن تمام روزنه‌ها و درزهای ظروف را می‌پوشاند و سطح ظروف را نچسب می‌کند.

نکته مهم دیگری که درباره ظروف چدنی وجود دارد و شاید معایب آنها به حساب بیاید این است که نباید این ظرف‌ها را مدت طولانی در سینک پر آب رها کنید تا خیس بخورند. در ترکیب سازنده ظروف چدنی مقداری آهن وجود دارد که در صورت برخورد طولانی مدت با آب دچار زنگ‌زدگی می‌شود. اصلا نباید ظرف چدنی که زنگ‌زده را استفاده کنید، باید آن را به سطل زباله انداخته و ظرف نو تهیه کنید.

ظروف تیتانیومی

قابلمه تیتانیومی در مقاله بهترین نوع ظروف نچسب کدامند؟ - سایت کاج تفلون

تیتانیوم همانند چدن، آلیاژی از چندین عنصر شیمیایی است که بیشترین درصد آن متعلق به تیتانیوم است. ظروفی که با این آلیاژ تولید می‌شوند به شدت ظروفی مقاوم در برابر ضربه و گرما هستند. میزان واکنش عناصر تشکیل دهنده این ظروف با غذا و بدن آن قدر کم است که برای تولید وسایل و ابزارهای پزشکی حتی آنهایی که درون بدن قرار می‌گیرند نیز از این جنس استفاده می‌کنند.

خاصیت ضد باکتریایی، ضد زنگ‌زدگی و ضد اسید بودن این ظروف نیز از بقیه ظروف نچسب بهتر بوده و آنها را به ظروف بسیار خاصی تبدیل کرده است. درست است که با وجود ویژگی‌های مثبت و مفید بسیار زیاد این ظروف طرفداران بسیاری بین مردم پیدا کرده‌اند اما به هر حال معایبی نیز برای این ظروف وجود دارند. مهم‌ترین معایب آن این است که بهتر است استفاده از این ظروف را در مدت‌های طولانی ادامه ندهید و بعد از مدتی آنها را کنار بگذارید.

ویژگی‌های بهترین ظروف نچسب

همان طور که گفتیم انواع بسیار متنوعی از ظروف نچسب وجود دارد که هر کدام ویژگی‌های مخصوص خود را دارند.  برای مشخص شدن بهترین ظروف نچسب باید ویژگی‌های انواع ظروف نچسب را با یکدیگر مقایسه کنید و بهترین ویژگی‌ها را بیان کنید. برخی از ویژگی بهترین قابلمه نچسب عبارت‌اند از:

  • قیمت مناسب: با توجه به وضعیت اقتصادی این روزها همه مردم ترجیح می‌دهند اجناسی با کمترین قیمت ممکن خریداری کنند. اگر مشکلی برای پرداخت مبالغ بالا نداشته باشید ظروف چدنی بهترین انتخاب برای شما هستند.
  • وزن کمتر و سبک‌تر: ظروف آشپزخانه غالبا در حالی که پر از مواد غذایی هستند جابه‌جا می‌شوند بنابراین وزن آنها نکته بسیار مهمی است. ظروف گرانیتی سنگین‌تر از سایر ظروف هستند به همین خاطر اگر کمردرد دارید بهتر است ظروفی با وزن سبک مثل تفلون تهیه کنید.

سخن آخر

انتخاب بهترین جنس ظروف نچسب به نیازها و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد. ظروف نچسب با کیفیت می‌توانند تجربه آشپزی را لذت‌بخش‌تر کنند و به تمیز کردن آسان‌تر کمک کنند. با توجه به جنس، روکش، مقاومت در برابر خراش و تحمل دما، می‌توانید بهترین گزینه را متناسب با نیازهای خود انتخاب کنید. توجه به نکاتی مانند سازگاری با اجاق‌های مختلف و قابلیت شستشو در ماشین ظرفشویی نیز می‌تواند در خریدی مطمئن کمک‌کننده باشد.

اشتراک گذاری :